Як заощадити час та кошти під час створення багатокомпонентного сайту онлайн магазину і при цьому не жертвувати якістю та клієнтоорієнтованістю е-коммерс? Компонентний дизайн —  революційна стратегія, яка дозволить мінімізувати ризики, створити гнучкий продукт та ефективно використати наявні ресурси.

Детальніше про цей інноваційний підхід та його переваги ви дізнаєтесь у нашій статті.

Компонентний дизайн: основні поняття, принципи та етапи

Компонентний або атомарний підхід полягає у створенні дизайну сайту шляхом використання окремих дрібних і незалежних один від одного елементів. Ці елементи компоненти можуть бути простими, такими як кнопки або форми, або складними, такими як цілі сторінки або модулі. Також їх можна повторно використовувати в різних місцях на сайті, що полегшує розробку, підтримку та масштабування.

Коротко кажучи, компонентний дизайн — це спосіб зробити вебсайти та додатки більш модульними та гнучкими. Адже інтерфейс розглядається не як єдина неподільна система, а синергія оптимальних компонентів для задоволення вимог користувачів і бізнесу.

Щоб зрозуміти як саме це працює, розгляньмо основні поняття, принципи та етапи компонентного дизайну.

Атоми або з чого починається компонентний дизайн

Атоми — це найменші складові інтерфейсу сайту. Ці базові компоненти фактично слугують будівельним матеріалом для створення фінального продукту. Якщо порівняти процес створення сайту із будівництвом будинку, то атоми це цегла, бетон і віконні рами.

Якщо казати мовою вебдизайну, то до атомів компонентного дизайну відносять:

  • Кнопки;
  • Текстові поля;
  • Іконки;
  • Шрифт і колір тексту тощо.
Приклад впровадження атома у дизайні проєкту

Молекули: створення простих компонентів інтерфейсу

Молекули —  наступний крок створення дизайну сайту за компонентним підходом, який полягає у поєднанні різних атомів. Тобто комбінуючи кнопку із текстовим полем дизайнер отримує форму —  окремий елемент системи, який і називають молекулою.

Серед інших класичних прикладів молекул є картка товару та меню сайту. Важливо, що атоми є універсальними й можуть поєднуватися у різних комбінаціях та виконувати різні функції.

Молекули для функції пошуку

Організми: поєднання простих елементів інтерфейсу

Організм — поєднання молекул з окремими атомами. Хорошим прикладом організму є шапка сайту. Цей елемент інтерфейсу зазвичай містить багато компонентів: логотип, назву компанії, кнопку меню, інструмент пошуку, кошик тощо.

Тобто організм вважається більш самостійним елементом, який слугує основою для створення шаблонів.

Приклад шапки, створеної дизайнерами Турум-бурум, з виокремленими блоками

Шаблони як основа майбутніх вебсторінок

Поєднання організмів називають шаблонами або темплейтами. Саме вони є основою майбутньої сторінки сайту, її каркасом. Шаблони дозволяють спрогнозувати як виглядатимуть окремі сторінки майбутнього вебпродукту.  

На цьому етапі дизайнери визначають точне розташування усіх елементів інтерфейсу та встановлюють вимоги до його окремих компонентів, на приклад, розмір і довжину тексту.

Приклад темплейту для головної сторінки сайту

Етап створення сторінок сайту

Фінальний етап створення дизайну сайту за компонентним підходом — наповнення шаблонів реальним контентом. Якщо ж сторінка з певних причин не задовольняє вимоги клієнтів чи бізнесу, дизайнер може змінити її окремі організми, молекули чи атоми.

Саме у цьому і полягає головна особливість компонентного дизайну, де сайт це гнучка система, в якій легко ідентифікувати недоліки та вносити зміни.

Атомарний vs класичний вебдизайн: що краще обрати?

Головна відмінність між класичним і атомарним вебдизайном полягає в підході до розробки.

Традиційний підхід передбачає створення окремих макетів для кожної сторінки, що, безперечно, залишає простір для креативності та дозволяє створювати унікальні вебсайти, але він також має ряд недоліків. Наприклад, вебсайт створений за класичним підходом складно масштабувати та адаптувати під різні розміри екранів. Крім цього, зміни в дизайні часто вимагають оновлення кожної сторінки, що може бути дорогим, часо- та трудомістким завданням.

На противагу цьому, атомарний підхід, який базується на створенні та використанні найменших компонентів, виявився справжньою революцією в розробці великих, багатокомпонентних і функціонально складних сайтів. Він дозволяє підвищити швидкість адаптації до різних пристроїв та зменшити трудомісткість змін в дизайні.

Більш того, при компонентному дизайні створюється дизайн-гайд —  документ, який містить у собі список елементів та правил, розроблений спеціально під стилістику конкретного сайту.

Так, наприклад, у студії Турум-бурум для кожного середнього чи великого проєкту ми створюємо дизайн-гайд з урахуванням стилістики проєкту. Він узгоджується із замовником, правиться та слугує базою для розробки та підтримки вебпродукту, щоб надалі бізнес міг сам редагувати та масштабувати сайт без втрати цілісності стилістики та дизайну сайту.

Тож, який підхід кращий залежить від ваших потреб і цілей. Якщо ви хочете створити унікальний і новаторський вебсайт, класичний вебдизайн може бути хорошим вибором. Якщо вам потрібен сайт, який легко масштабувати та змінювати, атомарний дизайн — більш оптимальний варіант.

Компонентний дизайн: основні переваги

Турум-бурум використовує компонентний підхід до створення дизайну сайтів більше 4-х років і за цей період ми виокремили цілий перелік переваг такої стратегії.

1. Оптимізація ресурсів

Атомарний дизайн заощаджує час розробників і власників бізнесу. Створення дизайн-гайду вимагає чимало уваги та роботи, однак, у випадку великих проєктів, однозначно спрощує процес створення сайту. Адже готова бібліотека компонентів інтерфейсу дозволяє дизайнеру досить швидко об’єднувати їх у молекули, органи та, зрештою, сторінки. А чим менше часу займає процес створення інтернет-магазину, тим більше коштів заощаджує замовник.

2. Гнучкість роботи

За атомарним підходом сторінки сайту складаються з окремих компонентів. А це означає, що дизайнер може легко вносити зміни у готовий інтерфейс та швидко адаптувати сайт до поточних вимог змінюючи окремі атоми. Це знижує ризики для бізнесу та покращує комунікацію із замовником.

3. Універсальність компонентів

Створені модулі надалі можна використовувати й в інших проєктах замовника. Такий підхід допоможе заощадити фінансовий і часовий ресурс, а також сприятиме створенню єдиної айдентики для всіх продуктів бізнесу. А згідно зі статистикою, близько 80% людей більш охоче купують продукцію брендів, яких вони знають.

4. Легкий контроль зручності інтерфейсу

Оскільки кожен атом можна протестувати на доступність та функціональність, це спрощує і пришвидшує процес створення інтерфейсу зі зручною та інтуїтивною навігацією.  

Компонентний дизайн: підбиваємо підсумки

Компонентний або атомарний дизайн є інноваційним підходом до створення сучасних інтерфейсів. Особливо помітними його переваги стають під час роботи над великими та складними проєктами.

Компонентний дизайн дозволяє оптимізувати роботу команди, заощадити час і кошти замовника, а також закласти базис, який можна використовувати у подальших проєктах бізнесу.

Для е-коммерс такий підхід може допомогти створити дизайн, який продає, у короткі терміни без втрати якості та зручності вебпродукту, а також дозволить швидко реагувати на зміни ринку.

Поділитися постом у:

Інші статті

1
/
1

Більше кейсів від Турум-бурум?

Перегляньте наше портфоліо з різноманітних сфер бізнесу, щоб переконатися в нашому досвіді.

Дивитися портфоліо

Напишіть нам, і розпочнемо співпрацю!

Ваше повідомлення було відправлене! Ми зв'яжемося з вами якомога швидше

Відправити ще одну заявку
Doublecheck your form data please